خانه و آشپز خانه

بندر گناوه

ارسال شده در 05 بهم 1402

دسته بندی: خانه و آشپز خانه
684 بازدید | نظر
بندر گناوه

تاریخچه بندر گناوه

شهر بندر گناوه، شهری تاریخی با قدمت بیش از ۱۵۰۰ سال است که در دوره ساسانیان توسعه پیدا کرد. از این شهر در نوشته‌ها و آثار بسیاری از بزرگان همچون «ناصر خسرو قبادیانی»، «جلال آل‌احمد»، «حمدالله مستوفی» و جغرافی‌دان معروف «ابن حوقل» یاد شده است. بندر گناوه شهری است که هر گوشه و کنار آن به داستانی در تاریخ گره می‌خورد.

برخی آثار برجای مانده از گناوه قدیم را امروزه با نام‌های تیرسول (در معنای شن فشرده)، تل گوری، تل گنبد، تل امامزاده و تل مناره می‌شناسند. در اطراف این بندر تاریخی و در زیر ویرانه‌های این شهر باستانی، سکه‌ها، سفالینه‌ها و اشیا سنگی متعددی کشف شده که نشان از قدمت گناوه دارد. علاوه بر این اشیا، گلوله‌ها یا منجنیق‌های آن زمان را نیز می‌توان در اطراف این شهر باستانی دید. این گلوله‌ها از جنس گل پخته شده استوانه‌ای شکل یا سفالی زرد و سرخ است. 

بندر گناوه به‌ واسطه بازارهای پرزرق‌و‌برق خود به دبی ایران شهرت دارد.

بندر گناوه امروزی در نزدیکی خرابه‌های شهر باستانی و عظیم گناوه قرار گرفته است. در منابع قدیمی از این شهر با اسامی همچون گناباد، گنفه، جنفه و جنابا نیز یاد شده و برخی، بنا و شکل‌گیری آن را به «جنابه بن طهمورث دیوبند» معروف به «تهمورث»، از پادشاهان پیشدادی نسبت داده‌اند. فارغ از هویت واقعی یا افسانه‌ای سلسله پیشدادیان، اسنادی وجود دارد که نشان می‌دهد بندر گناوه در هزاره دوم یا اول قبل از میلاد وجود داشته است.

بسیاری از تاریخ‌شناسان بر این باورند که در دوره شکوه و عظمت تمدن عیلامی، معابد و بناهایی بین جنابا و ریشهر (بوشهر فعلی) ساخته شده است که بعضی از آن‌ها از جمله معبد «کری ریشا»، ایزد بانوی تمدن عیلام، در بندر گناوه بوده است.

هر ساله گردشگران زیادی با هدف خرید، این مقصد گردشگری را انتخاب می‌کنند؛ چراکه بندر گناوه به داشتن بازارهایی پرزرق و برق و ارزان شهرت دارد و از آن با عنوان «دبی ایران» یاد می‌کنند. به‌واسطه طبیعت زیبا و شگفت‌انگیز، بندر گناوه و وجود صدف‌های دریایی در سواحل آن، با نام «معدن مروارید» نیز شناخته می‌شود.

بندر گناوه یکی از شهرهای جنوب کشور و مرکز شهرستان گناوه در استان بوشهر است. این شهرستان با مساحت ۲,۰۴۴ کیلومتر مربع در ساحل شمالی خلیج فارس قرار دارد. بندر گناوه با ارتفاع پنج متر از سطح دریا، به دو بخش مرکزی و ریگ و دو دهستان حیات داود و رود حله تقسیم شده است.

شهرستان گناوه از شمال غربی با شهرستان دیلم، از شمال شرقی با استان فارس، از شرق با شهرستان دشستان، از جنوب با شهرستان بوشهر و از غرب با خلیج فارس همسایه است. بندر گناوه در فاصله خدودی ۸۰۰ کیلومتری از بندر عباس (حدود ۱۰ ساعت) و ۱,۰۲۴ کیلومتری تهران (حدود ۱۳ ساعت) قرار دارد.

جزیره خارک نیز در نزدیکی این شهر ساحلی قرار دارد و با قایق به‌راحتی می‌توانید خود را به آنجا برسانید.

مسیر دسترسی به گناوه

برای سفر به بندر گناوه با سواری، اگر مبدا تهران باشد دو مسیر در پیش روی خود خواهید داشت:

  • مسیر اول از طریق اتوبان تهران- قم و سپس عبور از شهرهای اصفهان، یاسوج و گچساران
  • مسیر دوم از اتوبان تهران به ساوه و سوس گذر از اراک، خرم‌آباد، دزفول، اهواز، بندر ماهشهر و بندر دیلم

اگر از شیراز به‌صورت زمینی به‌سمت بندرگناوه حرکت کنید، باید ابتدا خود را به قائمیه برسانید و با عبور از دل تخلستان‌های آب‌پخش، مسیر را به‌سمت شبانکاره و بندر گناوه ادامه دهید. از شیراز به مقصد این شهر سفری پنج ساعته در پیش خواهید داشت.

از اهواز به‌سمت بندر گناوه مسیری کوتاه‌تری در حدود چهار ساعت را باید سپری کنید. فقط کافی است که خود را به ماهشهر برسانید و سفر خود را به‌سمت هندیجان و بندر دیلم ادامه دهید. 

اگر به‌جای سفر زمینی بخواهید با هواپیما سفر کنید، نزدیک‌ترین فرودگاه به بندر گناوه، فرودگاه بوشهر است. از این فرودگاه تا بندر گناوه با سواری، در حدود یک ساعت و نیم در سفر خواهید بود. 

اگر تصمیم گرفتید که سفر زمینی با قطار را انتخاب کنید، باید خود را به نزدیک‌ترین ایستگاه قطار یعنی ایستگاه ماهشهر برسانید. از این ایستگاه تا بندر گناوه با سواری سه ساعت و ۵۰ دقیقه در سفر خواهید بود.

بندرگناوه دست‌سازه‌های زیبایی دارد که از جمله آن‌ها حصیر‌های دست‌بافت و سفال است. حصیر یکی از مشهورترین سوغات‌های محلی جنوب و بندر گناوه است. این حصیرها جایگزین‌های خوبی برای فرش‌های کوچک خانه هستند و حس و حال جنوب را به‌طور کامل منتقل می‌کنند. 

سفال‌های بندر گناوه هنر دست زنان بومی این منطقه است که با ثبت طرح و نقش‌هایی ویژه روی این سفالینه‌ها، آن‌ها را به سوغاتی متمایز بدل می‌کنند. 

از دیگر سوغات محبوب بندر گناوه، ماهی است. از این شهر ساحلی می‌توانید انواع ماهی از جمله ماهی شور، ماهی سرخو و هامور را به‌عنوان سوغات خریداری کنید. اگر حمل ماهی‌های تازه برای شما سخت است، می‌توانید از بازارهای محلی ماهی خشک یا شور تهیه کنید. علاوه بر ماهی، یکی از جذاب‌ترین سوغات‌های بندر گناوه تورهای ماهی‌گیری دست‌بافت است که جزو صنایع دستی محبوب این منطقه به شمار می‌رود.

(هر ساله در فصل بهار در سواحل شنی بندر گناوه، جشنواره مجسمه‌های شنی برپا می‌شود)

خرید از بندر گناوه

بندر گناوه یکی از قطب‌های گردشگری برای علاقه‌مندان به خرید در سفر است. این بندر که به دبی ایران نیز مشهور است، بازارها و مراکز خرید متعددی دارد. هرکدام از این بازارها خدمات و کالاهای متفاوتی را به خریداران ارائه می‌دهند. بازارهای گناوه جایی هستند که می‌توانید به کالاهای متنوعی دسترسی داشته باشید. در خرید از بازارهای گناوه بهتر است به این نکته توجه کنید که پایین بودن قیمت‌ها، چندان اتفاقی نیست. بسیاری از کالا‌ها به‌خصوص کالاهای برقی گارانتی و ضمانت‌نامه ندارند.

نزدیک بودن بندر گناوه به دبی و سایر کشورهای خلیج‌فارس، باعث شده لوازم‌خانگی در برند‌ها و اشکال مختلف مانند انواع یخچال فریزر، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، تلویزیون، کولر گازی و... با قیمت‌های پایین به گردشگران ارائه شود. از این کالا‌ها با نام ته‌لنجی نیز یاد می‌شود.

اقامت در بندر گناوه

برای اقامت در بندر گناوه اولین و ارزان‌ترین راه برپایی چادر در سواحل زیبای این شهر است؛ اما اگر به‌دنبال اقامتگاه‌ها یا هتل هستید، می‌توانید به سراغ هتل‌هایی همچون هتل ستاره خلیج فارس در بلوار خیلج فارس، هتل خور در بلوار بسیج غربی، مرکز اسکان فرهنگیان در خیابان معلم، هتل ساحل گناوه در خیابان بسیج، هتل آپارتمان صفوی در بلوار بسیج، هتل آپارتمان محبی در بلوار پاسداران، هتل آپارتمان دهدشتی در بلوار امام خمینی، خانه مسافر گلستان در بلوار جمهوری اسلامی بروید.



برچسب ها: عکاسی آینده

اولین دیدگاه را شما ثبت کنید

یه دیدگاه بنویس

نظر شما باید حداقل 50 کاراکتر باشد.